Marina finlandeză a precizat că a observat o țintă submarină luni și marți dimineață și a tras câteva focuri de avertisment, cu proiectile de mărimea unei grenade.
Finlanda, care are o frontieră comună de 1.340 de kilometri cu Rusia, este din ce în ce mai îngrijorată de vecinul său puternic, după un an de zboruri ale aviației ruse în spațiul european și exerciții militare la granițe.
Ministrul finlandez al Apărării, Carl Haglund, nu a precizat dacă Rusia este implicată în noile incidente. El a declarat pentru presa finlandeză că ținta ar fi putut fi un submarin și că probabil a părăsit zona. El a adăugat că Finlanda a folosit rar astfel de focuri de avertisment.
„Suspectăm că a fost o activitate submarină care nu ar trebui să existe. Desigur, este întotdeauna grav dacă apele noastre teritoriale sunt încălcate”, a declarat Haglund pentru agenția finlandeză de presă STT.
„Bombele nu sunt menite să avarieze ținta, scopul lor este să arate țintei că a fost observată”, a declarat comandantul Olavi Jantunen pentru cotidianul Helsingin Sanomat.
Informații privind apariția unui submarin în largul Stockholmului, la sfârșitul anului trecut, au condus la cea mai mare mobilizare în Suedia după Războiul Rece.
Tensiunile regionale au fost reflectate luna aceasta după o declarație comună a Suediei, Norvegiei, Finlandei, Danemarcei și Islandei, care a citat direct „provocarea” rusă ca motiv pentru sporirea cooperării în materie de apărare.
Moscova a replicat imediat, afirmând că deciziile Finlandei și Suediei în vederea apropierii de NATO generează îngrijorări.